Lillehammer er sterkt knyttet til historien om Birkebeinerne. Nå inviterer vi deg til innholdsrik weekend med spennende historiekunnskap og heftig vinterspel.
Programmet starter fredag kveld, med oppvarming om Birkebeinerhistorien, på Maihaugen. Lørdag kveld drar vi og ser Birkebeinerspelet.

Birkebeiner på Maihaugen
Maihaugens egen Birkebeiner tar oss med tilbake til borgerkrigstiden og den dramatiske historien om Birkebeinern. Deltagerne må være beredt til å delta og til å ta i et tak for å komme seg ‘levende’ fra opplevelsen. Varighet ca. 50 minutter.

Handlingen i spelet
Ta deg tid til å se filmen under. Året er 1204 og Norge er herjet av borgerkrig. På den ene siden står Birkebein­erne, og på den andre siden Baglerne.
Det er julekveld og på en skogsvei et sted i Opplandene kommer to ryttere galopperende, fulgt av en slede. I sleden sitter Inga fra Varteig, på flukt fra baglerne. Med seg har hun barnet sitt, lille Håkon Håkonsson – uekte barn og eneste etterkommer etter Kong Håkon Sverresønn, barnebarn av Kong Sverre, og birkebeinernes eneste håp i kampen om Norges trone.

Spelet 2020
Også i år har Evy Kasseth Røsten og Robert Follin regien. Med seg på scenen har de både profesjonelle og amatører, og ikke minst mange gode ryttere.

Spelplassen
Birkebeinerspelet spilles utendørs på gården Mesna, ca. 30 minutters kjøring fra Lillehammer. Her driver Camilla Li og Kristoffer Hauger Mesna Islandshest Senter.
Sammen med hestene sine var de med i filmen om Birkebeinerne. Etterpå fikk de tilbud om å overta noen av kulissene, birkebeinerhyttene. De slo til og satte opp hyttene på gården og ideen om et Birkebeinerspel ble født. I 2020 er det fjerde gang spelet settes opp på gården.

Gudbrandsdølen Dagningen skriver 16. februar 2019:

«Imponerende mye har skjedd med Birkebeinerspelet siden starten i 2017. … Nå starter dramatikken allerede oppe på gården og gir deg en rask innføring i hele historien. … Hestene spiller sin egen meget velregisserte hovedrolle i Birkebeinerspelet og skaper en helt særegen magisk og nifs atmosfære.

… Birkebeinerspelet er i ferd med å bli en intens, visuell opplevelse. … Noe slikt har jeg aldri sett før.»

Datoer:
14. og 15. februar 2020
20. til 22. februar 2020

Spelet er utendørs, så ta med mye varme klær!

Del Mølla med venner